OnTheRunRTW@gmail.com

on:the:run

Törökkör

Törökkör

25 nap és több, mint 4000 kilométer Törökországban

2017. október 10.

Törökország éppen nem teljesít túl jól a napi hírekben, de mint általában minden puha diktatúrában, az átlagos turista itt sem fog semmit érzékelni a helyi társadalmi problémákból, ezért semmiképpen nem érdemes kihagyni!

Törökország pont annyira van messze, hogy elég egzotikus legyen az Európán szocializálódott utazónak, ugyanakkor sok szempontból sokkal izgalmasabb tud lenni, mint Európában bármi.

_mg_9272_1.jpgHáttérben a Kék Mecset

Azért örültem, hogy itt kezdjük az utat, mert mindent megkapunk, amit bárhol máshol Európában, ugyanakkor sokkal egzotikusabb, izgalmasabb utazást lehet itt csapni, mint mondjuk Spanyolországban vagy Horvátországban, még ha nem is jelentősen, de olcsóbban.

Egy hirtelen felindulásból elkövetett repülőjegy vásárlás Isztambulba megáll 30.000 forint alatt, de megfontoltabb utazók előre megfontolt szándékkal, ennek a töredékéért is el tudnak jutni bárhova Törökországban a kedvelt úti célok közül.img_0074.jpg

Hogy az országon belül hova érdemes menni, ez már jóval összetettebb probléma és sokkal inkább idő és ízlés kérdése.

Isztambul

Ha csak egy hosszú hétvége a cél, akkor mindenképpen Isztambult érdemes belőni. Aki még nem járt ott, meglepődve fogja tapasztalni, hogy Isztambul Budapesthez képest egy sokkal modernebb, kozmopolitább város arcát mutatja, elsőre és igazság szerint, nekem másodszorra is ez volt a benyomásom. 

img_0048_1.jpgÁtlagos délután a Galata Hídon 

Már írtam erről korábban.  Egy olyan városról beszélünk, amit másfélszer annyian laknak, mint egész Magyarországot és kiemelkedően fontos szerepet töltött be a világtörténelemben, szóval van bőven látnivaló a kultúrsznoboknak, de ha csak lődörögni, bulizni és shoppingolni akarsz, akkor sem fogsz csalódni. Ha esetleg nem találnád elég egzotikusnak, mert sokkal európaibb mint gondoltad, akkor a minden sarkon torkon rugó történelem és a naponta ötször megszólaló müezzin mindenképpen emlékeztetni fog rá, hogy nem otthon vagy.

_mg_9258_1.jpgA Hagia Sophia egy nagyon kis részlete

Mi mennyibe kerül? 

Ez nyilván ízlés kérdése. Mi Isztambulban az Ercan Inn nevű mini motelben laktunk a történelmi belvárosban, Fatihban. Várakozáson felül teljesített a hely. Nem csak tiszta és normálisan kinéző szobát kaptunk jó helyen, hanem nevetségesen keveset is fizettünk érte, 5300 forintot/éjszaka két személynek.

img_1082.jpgRendes török kávé kilátással

Szinte soha nem fizettünk 10.000ft/éjszakánál többet egy helyen sem és ebben az árban sokszor a reggeli is benne volt. A streetfood pont ugyanannyiba kerül, mint itthon és ezért az itthon már jól ismert török gyorsbüfé ízeit kapod, nagyobb választékban. Étteremben enni pedig igény szerint pár ezertől, pár százezerig lehet.

Török vendégszeretet

A török vendégszeretet messze földön híres és ez nem csak egy legenda! A törökök tényleg szinte minden percben sokkal kedvesebbek és nyitottabbak, mint bármelyik nemzet Európában, de megkockáztatom, hogy eddig csak Délkelet-Ázsiában tapasztaltam hasonlót. A hatalmas különbség mégis abban rejlik, hogy míg Délkelet-Ázsiában a zsigeri kedvességnek sokszor tényleg ára van, addig Törökországba ezt mindig őszintén és önzetlenül kapod.

img_0120.jpgMegláttak és azonnal inni kellett együtt pár rakit.

Bárhol, bármikor, bárki meghív egy teára és ezalól még a legutolsó benzinkutas sem kivétel a semmi közepén.  A pék is kijön utánad, ha vettél nála két Ramadan Pidet, és ha a bolt előtt állva nyomod az arcodba, nem fogja tétlenül nézni, hanem hoz neked egy pohár limonádét ajándékba. Ha ezután kiderül, hogy magyar vagy, mégjobban fog szeretni és valószínűleg elmondja, hogy testvérnép vagyunk, de minimum harsány Attilázásba fog kezdeni.

img_0371.jpgKerékcsere mellé is jár a tea

Több mint 10 nap

Ha van legalább 10 napod, érdemes elmenni Antalyáig. Ide nyáron még röhejesebb áron el lehet jutni repülővel, hála a charter járatoknak.

Antalya régió Törökország Riviérája, de ennél sokkal többet tartogat. Az Ókori Görögök és a Rómaiak is több, nagyobb települést hoztak létre a környéken, mint pld. Myra vagy Olympos.

img_0476.jpgA környéket nem nehéz bejárni, mindenhol meg lehet találni a helyijáratokat, amikkel gombokért el lehet jutni bárhova, de autót már napi 16$-tól lehet bérelni, robogót pedig a töredékéből.

Ha nem szeretnél bajlódni, akkor a minden utcát elárasztó valamelyik utazási irodában könnyen befizetheted magad egy fél-egy vagy akár kétnapos körútra, de ha van egy kis eszed, akkor csak meghallgatod az ajánlataikat és összeállítod a saját programodat.

img_0440.jpg

Ha igénytelen vagy, feküdj be Kemerben valamelyik all inclusive hotelkomplexum borzalmas mindennapjaiba. Itt nem lesz semmire gondod és a recepcióról fognak hozni-vinni a helyi nevezetességek között.

Mi Olympost választottuk, ami kicsit kívül esik a szokásos turista invázión, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy az önellátóbb, tudatosabb turisták választják ezt a települést.

img_0418.jpg

Itt a legendás Kadir’s Tree House komplexumban laktunk, ami egy fákra épített hippitanya. Itt például napi 11.000 forintot fizettünk ketten egy szobáért, de ebben a reggeli és a vacsora is benne volt, az élmény pedig tényleg megfizethetetlen.

img_0510.jpg

Antalyából érdemes elugrani Pamukkaléba. Pamukkale a világ egyik fényképekről jól ismert csodája. A föld alól feltörő Kalciumban gazdag termálvíz teraszokat képezve, fehérre festett egy egész hegyoldalt. Ez már önmagában is megér egy utat, de ha felmászol a hegytetőre, nem meglepő módon egy ókori város romjaira bukkansz termálfürdőkkel, színházzal és necropolossial felfegyverkezve.

img_0272.jpg

 Ha kicsit több kell

Ha még ennél is több időd van, vagy egyszerűen csak nem akarsz a tengerparton henyélni, mindenképpen érdemes elmenni Kappadókiába. 

Szerintem Kappadókia Törökország legizgalmasabb régiója.

01_3.jpg

8,5 millió évvel ezelőtt egy hatalmas kitöréssorozat 400 méteres puha ignimbrit réteggel borította be a régiót. Ezt a viszonylag puha kőzetet aztán a víz és a szél egészen szürreális alakzatokká formálta, majd jött egy még szürreálisabb lény, az ember - hettiták, óperzsák, rómaiak és az aszkéta keresztények (a teljesség igénye nélkül), akik a víznél és szélnél kicsit hatékonyabban formálták a vidéket, és ahol csak lehetett, barlanglakásokat alakítottak ki a föld felett és a föld alatt egyaránt.

Ezen az egészen holdbéli tájon  garantáltan csak és kizárólag leesett állal és kigubbadt szemekkel fogsz közlekedni, és ha azt gondolod, hogy ezt már nem nagyon lehet fokozni, szerényen jelezném, hogy nagyon tévedsz!

img_0956.jpg

Minden reggel hőlégballonok százai szállnak fel a felkelő nappal együtt, hogy maradandó élményt szerezzenek azoknak, akik képesek ezért a nappal kelni.

Vezetni Törökországban

Törökországban vezetni nem bonyolultabb, mint itthon. Alapvetően szabálykövetőek és előzékenyek a sofőrök egymással. Ez csak a nagyvárosokra nem igaz, ahol a dugóban tényleg senki nem figyel a másikra és mindent lehet, ami a gyorsabb célba érést elősegíti. Elég sok balesetet láttunk városokban és elővárosokban, de nem vállalhatatlan a dolog, csak szokni kell egy kicsit. Az úthálózat egyébként nagyon kiterjedt és jó állapotú, ettől nem kell tartani. 

img_0226.jpg

Lényeg a lényeg: Ha kicsit több izgalomra vágysz, mint amit Horvátország tartogat és nem szeretnél többet vagy akár kevesebbet szeretnél költeni, akkor irány Törökország! Nem leszel elveszve és nyomokban Ázsiát is tartalmaz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ontherun.blog.hu/api/trackback/id/tr3312931919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása