OnTheRunRTW@gmail.com

on:the:run

Grúzia-Örményország az elérhető álom

Grúzia-Örményország az elérhető álom

Tudom mit tettél jövő nyáron

2017. december 04.

Ez a cikk alapvetően motorosoknak szól, de akkor se engedd el az egeret, ha te nem motorral utazol, mert Grúzia és Örményország fapadossal is egy karnyújtásnyira van, és két lábon vagy négykeréken is legalább olyan izgalmas, mint kétkeréken.

img_2319_1.jpg

Már megvetted a feleslegesen nagy túra endúródat és magadra borítottad az egész Touratech katalógust, de rájöttél, hogy Horvátországba eljutsz két óra alatt, Nyugat-Európa unalmas, Albánia pedig nem elég nagy kihívás? Akkor irány Marokkó, de ha valamiért félsz Afrikától, vagy elönt a nosztalgia a poszt szovjet életérzéstől, akkor téged vár Örmémyország és Grúzia! Miért foglalkozom a két országgal együtt? A statisztikák szerint a Grúziába látogató turisták 73%-a elmegy Örményországba is, és ha esetleg motorral jársz a környéken, hülye lennél pont ezt kihagyni!

img_1278.jpg

Jó! Jó! Hümmögsz most magadban, de ezek az országok messze vannak, kinek van erre ideje? Jelentem van rá időd! Burgasból vagy Várnából minden héten megy komp Batumiba vagy Potiba, és két nap alatt már át is szelted a Fekete-tengert! Persze ha nagyon tökös vagy, mehetsz Törökországon keresztül is, de akkor ez már nem is nyaralás, hanem egy masszív kalandtúra. De felülhetsz Pesten egy repülőre és leszállhatsz Kutaisiben. Onnan már csak egy köpés Tbilisi busszal, ahol akár napi 18 dollárért lehet rendes 4x4-es autót bérelni, amivel 8-10 nap alatt simán körbejárod Grúziát, de ha rádobsz 4-6 napot, Örményországot is besatírozhatod majd otthon a kis atlaszodban.

irány a hegyekbe

Leszálltál a kompról és legszívesebben már húznád is a gázt, mert várnak rád a kanyarok? Rögtön jobban is teszed, ha beletaposol a fékbe! Batumi a kaukázus Dubaia! Mindenképpen érdemes legalább egy napot eltölteni és aklimatizálódni, mert az egész régió egyik legizgalmasabb üdülővárosában vagy. Batumi nyáron pezseg igazán, de még kora ősszel sem halt ki a város. Itt rögtön nyakon önt Grúzia legkozmopolitább arca. Old Batuminak vannak színes street arttal és éttermekkel teli utcái, megtűzdelve a nagyravágyás szimbólumaival, a mindenfelé elszórt felhőkarcolókkal és az idétlen, de valaiért mégis szórakoztató szökőkutakkal és megalomán hotel láncok kaszinóival.

Ha este benyomtad az első adag Khinkalidat (húsoslepény), és sikerült nem elverni a benzinpénzt a kaszinóban, akkor reggelire egyél egy adag Khachapurit (sajtal töltött lepény) és irány Mesztia a nem túl messzi északon. Ezt a 260-270 kilométeres távot ha akarod egy nap alatt is abszolválhatod, de a látszat csal, mert nem fogsz gyorsan haladni. Egyébként is, ne siess! Élvezd a tájat és vigyázz, mert Grúziában szabadtartásban vannak az állatok, ezért bármelyik kanyarban szembe jöhet veled egy tehéncsorda vagy egy kóbor malac!

img_1361.jpgkiadós grúz reggeli 

Útközben állj meg valahol a Fekete-tenger partján fürdeni, és aztán lassan csorogj a félúton található Zugdidibe, ami mondanom sem kell miért, de a világ legjobb nevű települése a magyar fülnek.

img_0343.jpgA távolban egy grúz cowboy lovagol

Zugdidben végre találkozni fogsz az igazi Grúziával. Szerintem nem érdemes sok időt vesztegetni a városra, de innen másnap kényelmes tempóban el lehet érni Mesztiát, a kicsit technikás, de roppant szórakoztató szerpentineken keresztül. Mesztia Szvanétia régió fővárosa. Bár a falu kicsi, látnivaló annál több van benne.

img_1530_1.jpgtöbbszörösen kísért a múlt

Szvaneti tornyai

Ami rögtön szemet szúr majd, azok a minden portához hozzá tartozó tornyok, amik a világon teljesen egyedülállóak. Ezek a pár száz éves tornyok (a legfiatalabb is 200 éves) őrtoronyként szolgáltak, de ha házhoz jött a veszedelem, akkor ide menekültek fel az emberek az ellenség elől. Mesztiában nem csak a tornyok izgalmasak! A grúzok szeretik a modern építészetet, azon belül is rajonganak Jürgen Mayerért, aki több ikonikus épülettel is megajándékozta Mesztiát. Az egyik Mesztia repülőtere, a másik aa rendőrség, a harmadik pedig a helyi községháza. Mindegyik a retinádba fog égni, ha egyszer meglátod őket.

Mesztia remek bázis, hogy körbejárd a környéket. A környező hegyekben nagyjából életed végéig kirándulhatsz, vagy meglátogathatod motorral a szomszéd falvakat, de ha télen jössz és nem motorral, akkor síelhetsz is a környéken, mert a Mesztia-Tetnuldi-Hatsvali háromszög az ország legjobb síterepeit rejti. Mesztia egyébként Tbilisiből busszal vagy vonattal is könnyen megközelíthető, és a szellemes nevű Vanilla Sky légitársaság hetente négyszer repül Mesztia és Tbilis között. A jegy ára 60 lari, ami nagyjából 6000 forintnak fele meg.

img_1732.jpgnem félnek a széptől

 kis kultúra nem fog fájni

Ha már kimotoroztad és kikrándultad magad, akkor irány Kutaisi, Grúzia első fővárosa! Maga a város szerintem nem annyira izgalmas, egy nap alatt letudhatóak a látnivalók, de tökéletes hely csillagtúrákra. Azért mielőtt nyakadba vennéd megint az országot, szánj egy napot városnézésre, mert megéri! Ha szereted a templomokat, ha nem, a Gelati Kolostortól le fog esni az állad! A Bagrati katedrális tökéletes példa arra, hogyan kell bátran és jó ízléssel felújítani egy romos középkori templomot. A piac mindenhol izgi, Kutaisiben is érdemes elugrani délután körbenézni, és olcsón, jó sokat enni a helyi árusoknál.

barlang-kanyon-vízesés

Városból is megárt a sok, de Grúzia szerencsére kicsi és Kutaisitől karnyújtásnyira egy csomó izgalmas dolgot találsz. Az egyik legizgalmasabb látnivaló a Prométheusz barlang. Egyet láttam, láttam mindet! -sóhajt fel ilyenkor a tapasztalt utazó, de megint itt lesz az ideje véleményt vátoztatni. A barlangrendszer hatalmas. Majdnem másfél órát lehet benne sétálni, és ami az egészben a legjobb, hogy nem kis lyukakban és sötét alagutakban kell agyoncsapni az időt, hanem sokszor 20-30 méter magas termekben. Leesett állal forgattam a fejem a gigantikus cseppkövek láttán. Üröm az örömben, hogy a vezetőség valamiért ebben a barlangban is úgy döntött, hogy a látványon sokat dob, ha színes fényekkel és komolyzenével bolondítják meg a hangulatot. Ez szerintem inkább röhejes, mint ízléses, de egyre inkább úgy tűnik, hogy ez ma a trend a barlangi turizmusban.

img_2004.jpg

Ettől függetlenül nekem messze ez volt a környék legizgalmasabb látnivalója. Ezen kívűl még itt találod a környék leghíresebb látnivalóját, a Martvili kanyont. A képek senkit ne tévesszenek meg! Szó sincs izgalmas vadvízi evezésről, csupán egy 15-20 perces csónak túrát kapsz a térdig erő vízben, amit utána könnyen levezethetsz egy kb. egy-másfél órás sétával. Másik kiránduló pont az Okatse Kanyon. Ez is egy könnyű 2-4 órás kirándulás. Elég izgalmas, hogy két ennyire különböző természeti jelenség hogy lehet egymáshoz ilyen közel. Én a túrákat is nagyon bírtam, de ennél is sokkal jobban élveztem elveszni útközben a kis grúz hegyi falvak saras útjain.

a püspökfalat

Grúzia fővárosa Tbilisi, és Tbilisi tudja, amit egy fővárosnak tudnia kell. A meglepően sok ikonikus, modern épülettel megpakolt főváros minden porcikájában arról árulkodik, hogy Grúziának határozott elképzelései vannak a jövőjéről. Mindenképpen érdemes elmerülni a város szűk utcáiban, vagy elképesztő mennyiségű parkjainak valamelyikében, nem is beszélve a legendás kénes fürdőkről, amikből kb. egy tucat várja a turistát a történelmi városközpontban. Én azt javaslom kerüld az elegáns és drága turistákra szakosodott fürdőket! Menj oda, ahova a helyiek is járnak! Kicsit lepukkantabb lesz, viszont sokkal olcsóbb. Az árban egy kiadós masszász is benne van, nem abból a simogatós fajából, hanem a kemény, csontropogtatós típusból.

nagy ember kis városa

Tbilisitől kb. fél órára van kocsival Gori, Sztálin szülővárosa. A hely alapvetően felejthető, de érdemes eljönni megnézni Sztálin szülőházát és a köré felépített múzeumot, ahol szinte mindent meg lehet tudni Sztálinról, kivéve, hogy egy népírtó, zsarnok diktátor volt.

img_2368.jpgaz őskommunisták is szerették a merchandisingot

Grúzia modernizációja nem kis részben Miheil Szaakasvilinek köszönhető, aki Grúzia államfője volt 2003 és 2013 között. A jó öreg Szaakasvili erőltetett tempóban modernizálta Grúziát, de sajnos a hatalomvágy és a korrupció még a jóakarásnál is erősebb volt, így a nép elüldözte. Ő azóta is hontalanként éli életét Lengyelország és Ukrajna között. Mindennapjait a folyamatos zavarosban halászás tölti ki. Egy igazi politikai kalandor.

egy hét és vége

Még alig telt el egy hét, és szinte már az egész országot bejártad! Már csak 2-3 napra van szükséged, hogy megnézd az ország talán legikonikusabb régióját, Kazbegit. Kazbegiben nagyon hasonló dolgok várnak mint Mesztiában. A különbség az, hogy ezt a régiót már 5000 méteres hegyek veszik körül, és itt található Grúzia leghíresebb látványossága, a Gergeti Szentháromság Templom. Ha kirándulni vagy síelni nem is akarsz, ezért és a hihetetlen hegyi utakért akkor is érdemes eljönni ide.

konzum kaland egy karnyújtásnyira

Örményország a világ első hivatalosan is keresztény országa, és ehhez hűen az országban található látványosságok nagy része szakrális színezetűek. A másik része viszont az, amire minden túramotoros gondol lefekvés előtt: hihetetlen tájon murvás és földutak kígyóznak mindenfelé hegyek és völgyek között. Örményország legfőbb látványosságai könnyen elérhetőek Tbilisziből is. Kismilllió utazási iroda kínál 2-3-5 napos túrákat busszal vagy vonattal az országba. Grúzia sem nagy, de Örményország területe nagyjából akkor, mint a Duna-Tisza köze.

Északon a legfontosabb látnivalók a Haghpat és a Haghartsin kolostorok. Az ország közepén található a Sevan-tó, ami 1700 méter magasan fekszik. Ha szerencséd van, a partjáról lehet látni a távolban elterülő Ararát hegyet, ami 5000 méter feletti magasságával Örményország egyik legfontosabb szimbóluma.

Jereván szerintem egy alapvetően kihagyható város, de 2-3 napnyi izgalmas motorozás után, azért érdemes egy napra megpihenni. Egy lelkes helyi pasas minden nap ingyenes (a végén azért illik fizetni) városnéző sétát szervez. A túra a főtérről indul délután négykor, és majdnem öt óra hosszan tart. Közben elég kimerítően, de mégis izgalmasan mindent meg lehet tudni ennek a kis országnak a történelméről.

ABC

Mind a grúz, mind az örmény nyelv egészen sajátos, akárcsak a magyar. A régió többi országainak nyelvéhez kicsit sem hasonlítanak. Mind a két ország nagyon büszke a nyelvére és a teljesen egyedülálló ABC-jére. A modern örmény ABC-t Meszrop Mastoc alkotta meg i.Sz. 405-ben, az ősi örmény és a görög ABc-t alapul véve. A legenda szerint pár évvel később éppen otthon ebédelt -tésztát evett-, amikor felkereste egy grúz küldöttség, hogy segítsen nekik is megalkotni a grúz ABC-t. A történet szerint Meszrop olyan dühbe gurult, hogy ebéd közben zavarják, hogy falhoz vágta a tésztával teli tányérját, majd a falon mindenféle formákat kiadó tésztákra mutatva, dühösen azt kiabálta: Nesztek, itt van az ABC-tek! Igy keletkezett a mai grúz ABC. Ez a történet jól példázza a két ország közti folytonos feszültséget és kulturális versengést.

800px-armenian_alphabet_003.jpg

selyemút

Ha még mindig nem volt elég a kalandozásból, akkor elindulhatsz délnek Goris felé. Itt megint rengeteg hegy tetején álló templom fogja keresztezni az utadat, te pedig keresztezni fogod a selyemút fontosabb megállóit, megnézhetsz több száz éves karavánszerájokat és ámuldozhatsz az elképesztő tájakon.

hegyi karabah

Ha inkább a motorozást preferálod, és nincs minimum 3 heted a kalandra, akkor én kihagynám Grúzia északai részét, Mesztiát, Szvanetit és Örményországra fókuszálnék, mert motoros szempontból egy sokkal izgalmasabb és sokszínűbb hely, mint Grúzia. Ha van pár napod, mindenképpen érdemes elmenni Hegyi Karabahba. Örményország is hihetetlenül izgalams utakat rejt, de Karabah egyszerűen lélegzetelállító. Az Örmény-Karabah határon simán átengednek, de Karabah fővárosában be kell menned a külügyminisztériumba vízumért. Az egész ügy nem tart tovább fél óránál, mindenki nagyon kedves és segítőkész.

 

Benzint mindkét országban nagyjából az itthoni árak feléért kapsz. Egy kétágyas szobát 25 eurótól már bárhol találsz Grúziában is, de Örményországban még ennél is olcsóbban meg tudsz szállni. Ha elvagy hostelekben, természetesen ennek a feléből is könnyen lehet ágyat találni éjszakára. Alapvetően olyan 15-20%-kal olcsóbb minden, mit otthon.

img_2815.jpg

A régió éghajlata átmenet a nedves szubtrópusi és a kontinentális klíma között. Ez azt jelenti, hogy a nyarak nagyon melegek, és a vényasszonyok nyara is október közepéig tart. Ha motorozni szeretnél, akkor azért azt javaslom, hogy szeptember vége előtt fejezd be a túrát, mert októberben beköszönt az esős évszak, amikor van, hogy napokig szakad az eső, sokszor akár 3-4 centiméter is leesik egy nap.

Ha érdekel a napi friss akkor keress facebookon: https://www.facebook.com/Othrn/

Ha nem szeretsz olvasni: https://www.youtube.com/channel/UCBPlwjAXybPL4fqbrmpMALg

Ha nincs idő semmire: https://www.instagram.com/ontherunontherun/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ontherun.blog.hu/api/trackback/id/tr4413422697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása